Cilt Bakımı,

PRP Nedir, Nasıl Uygulanır;

14:26 chunlibeauty 15 Comments

PRP (platelet rich plazma) kişinin kendi kanı ile gençleşmesine deniliyor.  Bugün PRP uygulaması hakkında ki deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum;



Öncelikle bu işlemi yaptırmamın nedeni cildimin kış aylarında çıldırıp karmadan ekstra kuruya dönmesi.. Birde bu yetmezmiş gibi bunun üzerine yüz yıkama aletlerini de bilinçsizce kullanıp cildimi pütür pütür bir hale getirmem oldu.. Makyaj bile cildimi düzgün gösteremiyordu bknz;

Aslında evde daha dikkatli ve düzenli bakımla  bozulan cildimi epeyce düzelttim  ancak  yine de yanaklarımın bazı kısımlarındaki ekstra kuruluğu ve hassasiyeti gideremedim.
Cildimin kaybettiği nemi ve canlılığı geri vermek adına ne yapabiliriz diye arkadaşımın vasıtası ile  Dr. Asu hanımla görüştüm. Kendisi cildimi inceledikten sonra cildimde egzama başlangıcı olduğunu söyledi. Cildimde ki aşırı kuruluk için PRP  'nin iyi geleceğini, çok memnun kalacağımı belirtti. İlk olarak tamam ben bir düşüneyim deyip klinikten ayrıldım. Daha sonra eve gelip PRP hakkında yorumları okuyunca aklıma yattı ve Asu hanımla tekrar randevulaştım.

PRP Nasıl Yapılıyor?
Öncelikle benden  8 tüp kan aldılar. Tüp diyince gözünüz korkmasın çok az alınıyor kan.. 

Bu sırada yüzünüze uyuşturucu bir krem sürülüyor. Asu hanım bu kremi özel olarak hazırlatmış gerçekten çok güçlü bir uyuşturucu. Bu sayede işlem sırasında pek birşey hissetmiyorsunuz.

Sonrasında tüplere alınan kan bir makinede santrifüj edilip trombositten zengin kısmı ayrıştırılıyor.
 Kırmızı kanımız santrifüj edilince böyle bir hal alıyor. Ardından bu ayrışan kısmı  deri altı enjeksiyon şeklinde ya da dermoroller uygulaması ile cilde uyguluyorlar.


PRP Nasıl Etki Ediyor?
Trombositten zenginleştirilmiş plazma anlamında gelen PRP hasarlanmış dokuları onarıyormuş.
 Aldığım daha basit bir örneği size de aktarayım;
Normalde vucudumuzda bir hasarlanma olunca , örneğin elimiz kesilince kan damarları yolu ile ortama ilk önce gelen hücreler trombositlerdir. Trombositler ortama içeriklerini boşaltarak aktive olurlar. Bu içeriklere granül adı verilir. Granüller birçok iyileştirici faktörleri içerir ve aynı zamanda da yaralanma bölgesine diğer hücreleri çağıran faktörleri de içerir. Sonuçta yara iyileşmeleri zinciri başlamış olur.

PRP ile bahsettiğimiz trombosit hücrelerinden zenginleştirilmiş bir sıvı elde ediliyor ve deri altına enjekte edilerek burada ki dokuyu iyileştirmeye başlıyor.


PRP hangi amaçla kullanılır?
Yüzde matlık, canlılık kaybı, nem kaybı durumlarında,
Ciltteki ince çizgilerde
Saç dökülmelerinde
Saç ekimi öncesi hazırlık aşamasında
Ortopedik cerrahide
Yara tedavisi gibi durumlarda kullanılıyormuş.
*Cildinizin üzerinde leke varsa bunun için peeling gibi yöntemler daha etkili olacaktır. Bu uygulama daha çok cildinizin kaybettiği nemi vermek cildi toparlamak için kullanılıyor.

Yan Etkisi Var mı?
Sadece kendi kanımızı ayrıştırıp bunu enjekte ettikleri için dışarıdan ekstra bir ilaç ya da madde kullanmadıkları için yan etkisi de olmuyormuş.

PRP uygulaması ne kadar sürer?
Ortalama 20 dakika civarı sürdü. Asu hanım alnıma uygulama yapmayı gerek görmedi sadece yanaklarıma uyguladı. Zaten kuruluğun ve egzama başlangıcının olduğu bölge de yanaklarımdı..
Uygulama sırasında sadece korktuğum için kendimi kastım onun dışında fazla bir acı hissetmedim. Ancak bir şey hissetmememin nedeni sanırım uyuşturucusunun çok kuvvetli olmasından kaynaklanıyor.  Zaten dışarıdan bakılınca hayli korkunç görünüyor kız kardeşim bakamadı uygulama sırasında.

PRP’nin etkisi ne kadar sürer, ne sıklıkla yapılmalıdır?
PRP uygulamasından sonra  2 -3 günde cildim ekstra aydınlandı. Yanaklarım dolgunlaştı ama geçiçi olarak tabii ki . Zaten geniş yanaklıyım ekstra dolgunluk istediğim en son şey olurdu sanırım :). 3 günden sonra cildim daha nemli bir hale geldi.
Not: 3. haftadan sonra bu parlaklık etkisi azalıyormuş ancak cilt kolejen üretmeye devam ediyormuş..
* Uygulama sonrasında yüzüm biraz şişti. Ancak bu şişlik ertesi güne yok oldu..

Aslında bana tek uygulama yeterli geldi. Bu sebeple bu uygulamayı tekrar edermeyim Asu hanımla görüşüp cildimi kontrol ettirdikten sonra karar veririm. Devam edersek yine bu post altından cildimin geçirdiği değişimi sizlerle paylaşırım.

20 li yaşlarındaysanız bu uygulamalara pek ihtiyacınız olacağını düşünmüyorum. Ancak 30+ üzeriyseniz cildinizde kolejen üretimi yavaşladıysa  bu tarz medikal yardımlar alabilirsiniz.

Bir de öğrendiğim kadarıyla saç içinde kullanılıyormuş bu yöntem.. Saçların daha güçlü çıkmasını sağlıyormuş..  Mantıklı geldi, sonuçta saçta kanla besleniyor..

 Bu tarz uygulamaları yaptırırken doktor seçiminizde çok titiz davranmanızı öneririm.

*PRP uygulamasının tek seans fiyatı 750TL.
3 'er hafta arayla uygulanan 3 seansın fiyatı ise 2000TL. 3 uygulama sonrasında cildiniz gençleşiyor ve daha sıkı, nemli ve canlı bir hale geliyormuş.

Burada kendi deneyimimi sizlerle paylaştım.  Aranızda bu uygulamayı yaptıran varsa +/- yönleriyle yorum kısmında deneyimlerini yazarlarsa yaptırmayı düşünen arkadaşlara yol göstermiş oluruz.

Not: Bu arada instagramda söylemiştim ancak blogumda da söylemek istiyorum. Dudaklarımda ya da elmacık kemiklerimde herhangi bir dolgu işlemi yok. 2bucuk sene önce dudağıma  yaptırdığım dolgunun etkisi geçeli 1bucuk seneden fazla oluyor. Eğer tekrarlatsaydım bunu yine seve seve paylaşırdım..

Takip eden & yorum bırakan herkese sonsuz teşekkürler *

Benzer Yazılarım

15 yorum:

  1. Gerçekten acimiyo mu ağrı eşiğim çok düşük de benim. Birde ne yaptınız da cildinizi bu kadar yordunuz foto daki gibi?neler yapmayalim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç acımıyor diyemem ama Asu hanımın uyuşturucusu çok kuvvetliydi ondan pek birşey hissetmedim :). Benim cildimin o hale gelmesi biraz hormonlarımın dengesizliği, az su içmem ve yüz yıkama aletlerini bilinçsizce kullanmam oldu.. Neyse ki evdeki bakımla epeyce düzeltebilmiştim zaten

      Sil
  2. Zaten seni çok beğeniyorm ve instagramda da takip ediyorm benim cildim de kışın karmadan kuruya dönüyor hele burun üstü pullandi yanaklarm da aynı şekilde ben gerçi temizlemek için sadece makyaj sonrası jel kullanıyrdm oda sizin gibi olmayı gerçekten çok isterm ya bakimli

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. içim gitti kolumun damarıı çekildi resmen :(

    YanıtlaSil
  5. kanım çekildi resmen damarımdan :(

    YanıtlaSil
  6. Yüz yıkama aletlerini biliçsizce kullanma konusuna biraz ayrıntılı değinebilir misiniz? Mesela ne yaptınız? Benim de cildim delirdi ben de bir şeyleri gözden kaçırıyor olabilirim. Her tarafı pütür pütür kırmızı hassas,alerjenik uyuz bir cildim oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasas bir cildim olduğu için yüz yıkama aletleriyle hergün yıkamak cildimi yordu. Cildim kabuk kabuk oldu kurudu gitti :) Benim gibi hassas ciltliyseniz peelingi çok fazla abartmamakta fayda var

      Sil
  7. Ben de yaptirdim ama herhangi bir fark goremedim ve seansta canim ciddi anlamda yandi birdaha cesaret gösterip gidebilecegimi sanmiyorm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Doktorun eli ağırmış desenize! Kendi kanımızla yapılan bence en güzel uygulamalardan biri. Ancak cildinizin bebek gibi olmasını beklemek hata olur. Bu tip işlemler cildin yaşlanmasını gediktiriyor. Yani uzun vadeli bir yatırım gibi düşünün

      Sil
  8. cilt lekesi için kullanılan bir işlem değilmiş öyle mi chunli

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    öncelikle sizi severek takip ediyorum.
    bende de sizin gibi yüzde kızarıklık ve makyajla dahi kapanmayan pütürler var. yazın biraz daha düzeliyor ama kışları gerçekten çok kötü :(
    şu an cildiniz çok güzel görünüyor(son blog yazılarınızda) prp uygulamasını tekrarlattınız mı yoksa sadece 1 kez mi yaptırdınız? ben de bir de elastikiyet kaybı var ,sizce prp tüm bunlar için işe yarar mı yoksa kulak arkası kök hücre tedavisi mi yaptırsam daha etkili olur ?
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar ilginiz için çok teşekkür ederim. PRP yi tekrarlatmadım ancak evdeki cilt bakımı rutinimi değiştirdim. Cildimi yoracak peelinglerden uzak duruyorum artık. Ayrıca bol bol nemlendirici sürüyorum :)

      Sil
  10. Mail adresinizi alabilirmiyim sormak istediklerim var
    edaaa.abaci@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorum bırakmak isterseniz;

Bu Blogda Ara